Ο κήπος της Εδέμ

Μιχάλης-Κατράκης_resort_cover-medium


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

RESORT

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΚΥΣΤΗΣ


«Κι εδώ είναι που για πρώτη φορά ο μύθος της Εδέμ αποκτά πραγματική ουσία, ιδωμένη κάτω από ένα μεταφορικό πρίσμα βέβαια. Τι χαρακτηρίζει τα παιδιά και τους νέους; Απλό είναι, αλλά δείχνουμε να το ξεχνάμε. Αυθορμητισμός. Και κάτω από την πο­διά του αυτός ο αυθορμητισμός κρύβει την ειλικρίνεια και την παρόρμηση. Η ειλικρίνεια κρύβει την αθωότητα και η παρόρμη­ση τη συναισθηματική φόρτιση. Όλα μαζί, αν τα βάλεις κάτω, συνθέτουν ένα υπέροχο δέντρο, υλοτομημένο εδώ και καιρό στην περίπτωση των ενηλίκων. Αυτό της αυθεντικότητας. Το ίδιο αυ­θεντικοί ήταν κι οι Πρωτόπλαστοι σ’ αυτό τον γοητευτικό μύθο, που μακάρι να είχαμε όλοι τη χαρά να γνωρίσουμε τον συγγρα­φέα του, μήπως μας δώσει κάποιο μάθημα για τη ζωή και τη φα­ντασία γενικότερα.

Είμαι σίγουρος πως οι Πρωτόπλαστοι εκείνες τις πρώτες μέ­ρες στον κήπο της Εδέμ επιδίδονταν τακτικά σε ερωτικά παιχνίδια. Ο Παράδεισος πρέπει να σηκωνόταν στο πόδι από τα βογκη­τά της Εύας κι ο Αδάμ πρέπει να ένιωθε πως ο Θεός τον έπλασε κουρασμένο. Η αθωότητά τους ήταν αδιαμφισβήτητη σαφώς και καμία σχέση δεν είχε με τις ερωτικές τους συνευρέσεις.

Το ίδιο ισχύει και με τους νέους. Η αθωότητά τους δεν κα­ταρρίπτεται από την ομορφιά της ερωτικής ένωσης. Το αντίθετο μάλιστα. Η αθωότητα της εφηβείας ίσως και να πηγάζει από τις πρώτες εκδηλώσεις γνήσιας τρυφερότητας ή ακόμα και πρω­τόγονης έλξης. Όπως και να ’χει όμως, ένας έφηβος σε καμία περίπτωση δε γαμιέται ποτέ χωρίς να διατηρήσει ανέπαφη την αυθεντικότητα του Πρωτόπλαστου.

Κι έπειτα το Κακό του δίνει το Μήλο. Και το Μήλο στην περί­πτωση των πρωτόπλαστων ήταν η Γνώση. Το ίδιο είναι και τώρα. Η γνώση πηγάζει από τη διερεύνηση, η διερεύνηση από τη μελέ­τη. Η μελέτη οδηγεί στην κατάρτιση κι η κατάρτιση μορφοποιεί τους στόχους. Κι όταν ένας νέος βάζει για πρώτη φορά στόχους

δαγκώνει το Μήλο. “Θέλω να φτάσω ψηλά”, λέει και… χρατς! Το σαγόνι του γεμίζει ζουμιά.

Και προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο του. Και καθώς προ­σπαθεί, διαπιστώνει πως δεν μπορεί να συμπεριφέρεται πια με αυθορμητισμό. Τι κάνει λοιπόν; Δαμάζει την ειλικρίνεια και σκο­τώνει τελείως την παρόρμηση. Είναι σημαντικό να ξέρει τι θα πει και πώς, αλλά πολύ σπουδαιότερο να μπορεί να ελέγξει τα συναι­σθήματά του και τις αντιδράσεις του.

Αφού λοιπόν βάλει κάτω από τον ζυγό του στόχου την ει­λικρίνεια και την παρόρμηση παύει να νιώθει αθώος και τιθασεύει τη συναισθηματική φόρτιση. Τον παίρνει χαμπάρι λοιπόν ο Κύριος εκεί πάνω και τον ξαποστέλνει κακήν κακώς από τον μαγικό κήπο. Γιατί απλά, έχει υποκύψει στον δαίμονα.

Κι ο δαίμονας αυτός του έχει κλέψει ό,τι στην καρδιά του είχε πιο ακριβό. Την αυθεντικότητά του. Ο νέος, που έχει δαγκώσει το Μήλο και πλέον ΞΕΡΕΙ και έχει στό­χους υψηλούς για το μέλλον του, έχει χάσει την ταυτότητά του και έχει γίνει ακόμα ένα άδειο κουκούλι στο μεγάλο μαιευτήριο των σφηκών».


Προμηθεύσου το ηλεκτρονικά από το e-shop των εκδόσεων ΕΛΚΥΣΤΗΣ

ή

από όποιο βιβλιοπωλείο το ζητήσεις.


 

1 Comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s